Renovering af terrazzo

Hvordan renser jeg et terrazzogulv? 

Der findes mange gode råd til af få gamle terrazzogulve tilbage til deres fordums glans. Her vil vi dog udelukkende omtale rengøringsmetoder. De mest gængse problemstiller ved terrazzogulve er: 

 1. Gulvet har fået tykke og grimme kalklag.
 2. Gulvet bliver mat og kedeligt at se på.
 3. Gulvet bliver fedtet og snavset at se på.
 4. Gulvet er helt nyt eller nyrenoveret - hvordan plejer man det bedst? 

Ovenstående problemstillinger ser vi på i denne artikel. OBS! kun salg til erhverv.


Gulvet har fået tykke og grimme kalklag. 


Terrazzo tåler som udgangspunkt ikke syre, men meget tykke kalkaflejringer, kan fjernes med afkalkningsmidlet Kalcinol. Husk dog altid af væde terrazzogulvet med vand inden påføring af Kalcinol. Se metoden herunder...


Terrazzogulv efter afkalkning
Terrazzogulv før afkalkning
Terrazzogulv før afkalkning


Nye og velholdte terrazzogulve er smukke og tidsløse, men årtiers brug giver ofte et gråt og mat skær. På badeværelser ser man desuden ofte svære kalkbelægninger der ikke forsvinder ved almindelig rengøring. Vi anbefaler normalt ikke, at der bruges sure rengøringsmidler på terrazzo, men i særlige tilfælde kan nedenstående metode bruges til kraftige kalkbelægninger. Metode til afrensning af kalk på terrazzogulve med Kalcinol 


 1. Skyl gulvet med rigeligt vand
 2. Brug Kalcinol ufortyndet direkte på de meget voldsomme kalkbelægninger
 3. Bearbejd kalkaflejringerne med en hvid skurenylon eller svamp
 4. Skyl med det samme efter, med rigeligt vand

Gentag proceduren til alle kalkaflejringer er fjernet. Bemærk at man ikke må lade Kalcinol sidde og virke på terrazzogulve. Så længe Kalcinol bruser op og bliver hvidt, arbejder det med at fjerne kalk.  

Når alle kalkaflejringer er væk, vaskes hele gulvet i en 10 % Kalcinol opløsning.  

Skyl gulvet grundigt, sug vandet op med en vandsuger eller lad det tørre helt op.  

VIGTIGT ! 

Nu står gulvet meget udtørret, og skal derfor mættes med klinkeolie.   
Bemærk! Vi hjælper gerne med at finde den rigtige kemi og metode til de enkelte opgaver, vi giver dog ingen garanti for vores problemløsning. Lav derfor altid først en frimærkeprøve på et lille udsnit af overfladen, for at se om problemet bliver løst, og overfladen ikke tager skade af kemien/metoden.


Daglig rengøring af terrazzo 

Normal rengøring og vedligehold af terrazzo.  Terrazzo må sædvanligvis ikke vaskes i sure rengøringsprodukter. Ved daglig pleje bruges et almindeligt gulvplejemiddel som f.eks. Aqua-Plus* eller Plejesæbe

Gulvet er fedtet og grimt at se på:

Hvis gulvet med tiden bliver fedtet at se på, kan det være nødvendigt, at vekselvaske med Ergo Inventar-Rens* eller Vekselvask

OBS! Baderum må ikke vaskes med gulvplejemidler (herunder Aqua-Plus, Plejesæbe og Plejevask) idet gulvet så bliver glat når det er vådt. 


Efterbehandling af terrazzo

Gulvet er kedelig og mat at se på:

Ser gulvet tørt og kedeligt ud trænger det måske til at blive mættet. Giv det 2-3 lag Klinkeolie for fuld plejeeffekt. 

Links:  

Vi har brugt følgende til almindelig rengøring og pleje af terrazzogulve: 

Aqua-Plus* 

Plejesæbe  

Inventar-Rens

Vekselvask 

Klinkeolie   

Vi har brugt følgende til daglig vedligehold af terrazzo i baderum: 

Ergo Sanitets-Rens* 

Hvid skurenylon 

*) BEMÆRK disse produkter er svanemærkede"Skal terrazzo slibes før det bliver pænt?

Man kan selv gøre meget for at få terrazzo pænt igen. Hvis f.eks. terrazzo ser tørt og kedeligt ud trænger det måske til at blive mættet. Giv det 2-3 lag Klinkeolie for fuld plejeeffekt."

Kan jeg fjerne tykke kalklag fra terrazzo?

Terrazzo må sædvanligvis ikke vaskes i sure rengøringsprodukter. Ved daglig pleje bruges et almindeligt gulvplejemiddel. Tykke kalklag kan fjernes manuelt, eller med meget forsigtighed afkalkningsmidlet Kalcinol. Læs vores guide inden du går i gang.


Normal rengøring og vedligehold af terrazzo i baderum

Hvordan holder jeg terrazzogulvet rent?

Terrazzo gulve på badeværelser og i brusekabiner bliver ofte udsat for vand. Hvis det ikke skrabes og aftørres grundigt hver gang det har været vådt, er det næsten umuligt at undgå kalkaflejringer.   For at undgå sure rengøringsmidler på terrazzo, kan svage kalkbelægninger tages med et alkalisk sanitetsrengøringsmiddel.

Metode til rengøring af kalkslør på terrazzo gulve i badeværelser:  

 1. Alle fliser og fuger skylles grundigt med vand.
 2. Dette gøres så rengøringsmidlet bliver mere jævnt fordelt. Vores alkaliske Sanitets-Rens er særdeles velegnet til opgaven. Det fjerner hurtigt både sæberester, snavs og kalkslør i en proces.
 3. Vægge og gulve vaskes med en opløsning af Ergo Sanitets-Rens nedefra og op. Brug en 5 % opløsning. Benyt en skurenylon med holder eller en skumsprøjte for at undgå aerosoler. Husk også beskyttelsesudstyr som nævnt i sikkerhedsdatabladet. På armaturer og i hjørner bruges en børste eller skuresvamp.
 4. Når gulv og vægge er sæbet ind, skal rengøringsmidlet have lov til at virke i 2-5 minutter. Ved meget beskidte overflader kan det være en fordel med manuel bearbejdning. 
 5. Skyl efter med koldt vand og skrab det overskydende vand i kloakken.


Bemærk! Vi hjælper gerne med at finde den rigtige kemi og metode til de enkelte opgaver, vi giver dog ingen garanti for vores problemløsning. Lav derfor altid først en frimærkeprøve på et lille udsnit af overfladen, for at se om problemet bliver løst, og overfladen ikke tager skade af kemien/metoden.Vores Tips & Tricks er forbeholdt professionelle i branchen. Alle produkterne kan købes i vores webshop, hvor du også kan hente yderligere information om produkterne. Klik på (PI) for at hente produktinformation og brugervejledning, og klik på (SDS) for at hente sikkerhedsdatablad. På sikkerhedsdatablade er beskrevet hvilke sikkerhedsforanstaltninger der bør tages ved brug af produkterne.  

Læs om sikkerhedsdatablade, produktinformationer og arbejdspladsbrugsanvisninger.


FÅ KONTAKT TIL EN SALGSKONSULENT

DU FÅR HJÆLP TIL VALG AF DE RETTE RENGØRINGSMIDLER OG REKVISITTER.


Tag kontakt hvis du har spørgsmål om midler og metoder

Vi har konsulenter i hele landet som står klar til at hjælpe dig med spørgsmål om vores rengøringsmidler og rekvisitter.